BOŞANMA DAVALARI

bosanma davasi

Boşanma Davası Nedir?

Adana boşanma avukatı olarak boşanma davalarını şu şekilde özetleyebiliriz. Boşanma davaları çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki türlü bulunmaktadır. Bu davalar eşlerin birlikte kurdukları hayatlarını eşlerden en az birinin girişimiyle resmi olarak sona erdirmek için giriştikleri yoldur. Bundan dolayı boşanma davanızla ilgili avukat tercihinizi dikkatli yapmanız gerekmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır, Boşanmak İçin Avukat Gerekli midir?

Ülkemizde birçok dava için avukat zorunluluğu yoktur. Ancak insanların sosyal medya ve internetten araştırmaları sonucu dava açma yoluna kendilerinin girişmeleri felaketleri de beraberinde getirmektedir. Adana avukatlık bürosu olarak gerek anlaşmalı gerekse çekişmeli boşanma davalarında insanların haklarını doğru kullanmasını sağlayarak yaşanabilecek hak kayıplarının ve her türlü olumsuzluğun önüne geçmeye çalışıyoruz.

Boşanma Davası Açmak İstiyorum Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise davacı veya davalı eşlerden birinin yerleşim yerinde açılabileceği gibi eşlerin son 6 aydan beri birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesinde de dava açılabilecektir.

Boşanma Davası Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Anlaşmalı boşanma davaları en az bir yıl sürmüş evliliği bulunan eşlerin başvurabileceği davadır. Eşler anlaşarak boşandıkları için yargılama süresi çekişmeli boşanmaya göre çok kısa bir zaman almaktadır. Ancak tarafların boşanma protokolünde yapacakları yanlışlık veya usuli bir hata sürecin uzamasına neden olacağı için Adana avukat olarak alanında uzman boşanma avukatından yardım alınması mağduriyetin önüne geçecektir.

Çekişmeli boşanma davaları ise ülkemizdeki mahkemelerin iş yükünden dolayı uzun süre almaktadır. Bundan dolayı net bir zaman belirtmek doğru olmayacaktır. Ancak davanın ilk derece istinaf ve Yargıtay aşamaları neticesinde kesinleşmesi maalesef iki üç yıl gibi süreleri bulabilmektedir.

Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Her türlü davada olduğu gibi boşanma davalarının açılabilmesi için de birtakım şartlar mevcut olmalıdır. Bunlar;

Özel Boşanma Nedenleri

  • Zina (Madde 161)

Zinada diğer eş zinayı öğrenmeden itibaren 6 ay içerisinde ve her halükarda 5 yıl içerisinde boşanma avukatından yardım alarak davasını açmış olmalıdır. Affeden eşin dava hakkının olmayacağı da unutulmamalıdır.

  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış (Madde 162)

Burada da zinada olduğu gibi öğrenmeden itibaren 6 ay içerisinde ve her halükarda 5 yıl içerisinde boşanma avukatından yardım alarak davasını açmış olmalıdır. Yine aynı şekilde affeden eşin dava hakkı olmayacaktır.

  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme (Madde 163)

Bu sebeplerde evlilik diğer eş için çekilemez hale gelirse diğer eş her zaman dava açma hakkına sahiptir. Adana avukat olarak bu tür konularda ispat hususlarına dikkat edilmemesi gerektiğini vurgulamamız gerekmektedir.

  • Terk Madde (Madde 164 )   

Eşlerden biri haklı bir sebep olmaksızın diğerini terk ettiği durumlarda açılan boşanma sebebidir. Terk sadece ortak konuttan ayrılmak değildir. Diğer eşin ortak konuta dönmesini engellemekte terk olarak sayılmıştır. Ayrılık en az 6 ay sürmüş olmalı ve dava hakkı olan eş terk eden eşe hakim veya noter kanalı ile terkten itibaren 4 ay sonunda ihtarda bulunulur. İhtardan iki ay sonra dava açma hakkı doğar. Bu hakkınızın doğumu için Adana boşanma avukatından destek almanız önemlidir.

  • Akıl hastalığı (Madde 165)

Eşlerden birinin akıl hastalığına yakalanması durumunda akıl hastalığının geçmesine olanak bulunmadığı boşanma avukatından destek alınarak dava açıldıktan sonra resmi sağlık kurul raporuyla ispatlanmış olmalıdır.

BOSANMA AVUKATI

Genel Boşanma Sebepleri

  • Evlilik birliğinin sarsılması Madde 166-
  • Ortak Hayat Yeniden Kurulama Madde 166

Evlilik birliğinin sarsılması genel boşanma sebebidir. Bu sebepler oldukça geniştir. Bundan ötürü Adana boşanma avukatından veya boşanma avukatından yardım almanız sizin için faydalı olacaktır. Dava açmayı düşünen eş kadar aleyhinde boşanma davası açılan davalı konumundaki eşinde birtakım hakları kanun tarafından korunmuştur. Davayı açan eşin kusuru daha ağır ise davalı eşin davaya itiraz hakkı bulunmaktadır. Ancak bu itiraz hakkın kötüye kullanılması şeklinde ise ve evliliğin devamında korumaya değer yarar kalmamışsa yine de boşanmaya karar verilebilir.

Tüm bu sebeplerden herhangi biriyle açılan boşanma davası reddedilmiş ve kararın kesinleşmesinden itibaren 3 yıl geçmesi halinde ortak hayat yeniden kurulamamışsa taraflardan birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir. Bundan dolayı daha önce dava açıp dava reddolmuşsa ve üzerinden 3 yıl geçmişse Adana Avukat olarak alanında uzman bir boşanma avukatından yardım alarak hakkınızı kullanabilirsiniz.

Mutlak Boşanma Sebebi ve Nisbi Boşanma Sebebi Farkı Nedir?

  • Boşanma davalarında yalnızca kanunda sayılan boşanma sebebinin varlığı yeterli olmamaktadır. Boşanma nedeninin yanı sıra özel bir şartta aranmaktadır. Bu özel şart ise ortak hayatın çekilemez hale gelmesinin ispatlanması gerektiğidir. Bu tür boşanma sebeplerine nispi boşanma sebebi denilmektedir.
  •  Türk Medeni Kanunu’na göre mutlak boşanma sebepleri Zina, Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, Terk ve Anlaşmalı Boşanma halleridir. Özetle bu boşanma sebepleri için ortak hayatın çekilemez hale geldiğinin ayrıca ispatı gerekmemektedir.
  • Nispi Boşanma sebepleri ise Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, Akıl hastalığı, Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır. Bu şartlar mevcut olsa bile boşanmak istenildiği taktirde bunların ispatının yanı sıra ortak hayatın çekilemez hale geldiğinin, yeniden kurulamayacağının da ispatlanması gerekecektir. Tüm bu ayrıntılı hususlar için Adana boşanma avukatı olarak öncelikle alanında iyi bir avukattan destek almanın çok önemli olduğuna dikkat edilmelidir.

Boşanma ve Ayrılığın Farkları Nelerdir?

Boşanma davası sonucu Türk Medeni Kanunu 170. Maddesi uyarında boşanma nedeni ispatlanırsa hakim boşanmaya veya ayrılığa karar verebilir. Ortak hayatın yeniden kurulabilme olasılığı varsa hakim boşanma yerine ayrılığa da karar verebilir. Bu husus dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Adana Boşanma Avukatı olarak dava açacak eşin dikkatli davranarak davasını açması gerektiğini ifade etmeliyiz.

Boşanmak İstersem Tazminat öder miyim?

Öncelikle tazminat konusunda kanunda “Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir” şeklinde hüküm bulunmaktadır. Buradan dikkat edilmesi gereken durum tarafların kusur oranları olacaktır. Yukarıda da belirtildiği üzere kusursuz veya daha az kusurlu taraf kusurlu taraftan maddi tazminat isteyebilecektir.

Kişilik hakkı zedelenen taraf ise kusurlu taraftan manevi tazminat isteyebilecektir. Tazminat konusu uzmanlık gerektiren bir alan olduğundan boşanma avukatından yardım alınması önemlidir.

Boşanmak İstersem Nafaka Öder miyim?

Kanunda nafaka çeşitleri sayılmıştır. Bunlar tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakasıdır.

  • Yoksulluk Nafakası: Boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olan taraf kusuru daha ağır olmamak koşuluyla diğer taraftan mali gücü oranında süresiz nafaka isteyebilmektedir. Kanunda yoksulluk nafakası süresiz olarak belirlenmiştir. Bu da nafaka ödemek zorunda kalan tarafa ağır bir külfet oluşturmaktadır. Bundan dolayı dava aşamasında boşanma avukatından hukuki yardım alınması kişinin lehine olacaktır.
  • İştirak Nafakası: İştirak nafakası eşlerin çocukları için ödemiş oldukları nafakadır. Çocuğun eğitiminde ve hayatını idame ettirebilmesi için hükmedilen nafakadır. Çocuk ergin oluncaya veya eğitim hayatı sona erinceye kadar devam eden bir nafaka türüdür.
  • Tedbir Nafakası: Diğer nafaka türlerinden farkı boşanma davası devam ederken ödenen nafaka türüdür. Burada kusur önemli değildir. Çocuk ve eş için ödenmesine hükmedilebilir.

Nafaka ve Mal Paylaşımı gibi konular teknik detay gerektiren konular olduğundan detaylı bilgi için adana boşanma avukatından veya alanında uzman boşanma avukatından destek alınması tavsiye edilmektedir.

Ödediğim veya Aldığım Nafakanın Artırılması Mümkün müdür?

Ülkemizde değişen ekonomik koşullar nedeniyle önceden hükmedilen bir nafakanın ileride değişen şartlara uyarlanması mümkündür. Bunun için yasal haklarınızı kullanabilirsiniz. Yanlış hareket etmemek için Adana avukat olarak boşanma avukatından destek alabilirsiniz.

Ödediğim Nafakanın İptali Mümkün müdür?

Evet, nafakanın artırılması mümkün olduğu gibi indirilmesi veya iptal edilmesi de mümkündür. Ancak bunun için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunlar nafaka ödenen eşin ölümü, evlenmesi, ekonomik durumunda değişiklik olması veya evli gibi hayat sürmesi gibi çeşitli nedenlerdir. Ölüm ve evlenme durumlarında kendiliğinden sona erse de diğer şartlarda nafakanın indirilmesi veya artırılması için dava yoluna başvurulması gerekecektir. İspat gerektiren hususların yerleşik yargı içtihatlarına göre dikkatlice irdelenmesi gerekecektir. Bundan dolayı da Adana avukat olarak tavsiyemiz boşanma avukatına başvurmanız olacaktır.

Boşanma Davası Ücretleri Ne Kadardır?

Tüm davalarda olduğu gibi boşanma davası için de belli harç ve giderler gerekmektedir. Avukatlık ücretleri ise somut duruma göre değişebileceği için detaylı bilgi için alanında uzman boşanma avukatından yardım almanız Adana avukat olarak tavsiyemizdir.

En İyi Boşanma Avukatı Kimdir?

Bu sorunun cevabını bizlerin vermesi doğru olmamakla beraber böyle soruların en güzel cevapları avukatlardan hizmet alan müvekkiller verebilmektedir. Adana avukat olarak en iyi hizmeti sunmaya gayret ediyoruz.

A

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top