İŞE İADE DAVASI NEDİR?
İşe iade davaları haklı neden olmaksızın işten çıkarılan işçinin işverene karşı açacağı davalardan bir tanesidir. Öncelikle işçinin kanunun belirlediği şartlardan birisi olan iş güvencesi kapsamında olması gerekmektedir. İş güvencesi kapsamında olan işçinin işe geri dönebilmek için açtığı dava işe iade davasıdır. Davayı açabilmek için iş davası avukatının izlemesi gereken yolları Adana iş davası avukatı olarak sıralayacak olursak;
İşe İade Davası hangi sürede açılmalıdır?
İşe iade davalarında süreç işçinin haklı nedene dayanmayan fesih bildiriminin tebliği ile başlamaktadır. İşe iade davaları arabuluculuk kapsamında olduğundan tebliğden itibaren bir ay içerisinde işe iade talepli olarak arabulucuya başvurmalıdır. Arabuluculuk aşamasında anlaşma sağlanamaması halinde iki hafta içerisinde dava açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü nitelikte olduğundan hak kaybı yaşamamak adına alanında uzman iş davası avukatına başvurmanız lehinize olacaktır. Adana avukat olarak bizlerde bu tür durumların önemli olduğunu bir kez daha belirtmek isteriz.
İş Güvenci Kapsamında mıyım?
İş güvencesi işe iade davasının şartlarından birisidir. Bunun için adana iş davaları avukatı olarak iş güvencesinin ne olduğundan kısaca bahsedecek olursak;
İş Güvencesi Şartları
- İşyerinde en az 30 işçinin çalışması gerekmelidir. Otuz işçi altında işçi çalıştıran işyerinde çalışan işçiler iş güvencesi kapsamında değildir. Bundan dolayı işe iade davası açabilmeleri için öncelikli şart olan iş güvencesi kapsamında bulunmamaktadırlar. Dikkat edilmelidir ki işyerinden anlaşılması gereken salt işçinin çalıştığı iş yeri anlaşılmamalıdır. İş verenin aynı iş kolunda birden fazla işyeri var ise bunların toplam sayısı baz alınmalıdır.
- Bir diğer husus ise işçinin 6 aydır işyerinde çalışıyor olması şartıdır. 6 aydan kısa süreli çalışması bulunan işçi de iş güvencesi kapsamında sayılamamaktadır. Ancak bazı işkollarında bu şart istisna tutulmuştur. Örneğin yer altı işlerinde çalışan işçiler bakımından 6 aylık çalışıyor olma şartı önemli değildir.
- İşçi ile işveren arasında belirsiz süreli olan iş sözleşmesi mevcut olmalı ve akabinde iş sözleşmesi geçerli bir sebebe dayanılmadan feshedilmiş olmalıdır.
- Ayrıca işyerinin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcılarından birisi olmama koşulu da bulunmaktadır. Buna da dikkat edilmelidir.
Haklı Fesih Nedir?
4857 sayılı İş kanunu işverenin haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği halleri belirtmiştir. Öncelikle işe iade davası için bu sebeplerden herhangi birisiyle feshedilmiş bir durum bulunmamalıdır. Özetle belirtecek olursak
- İşçinin alkole düşkünlüğü veya bu nedenle devamsızlığı,
- işçinin tedavi edilemeyecek hastalığının işyerinde çalışmasına engel durum oluşturması
- İş sözleşmesinin kurulduğu anda gerçeğe aykırı bilgiyle işverenin yanıltılması
- İşçinin, işveren veyahut ailesinin şeref ve namusuna yönelik sözleri veya onlara sataşması
- İşçinin başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması
- İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlığı veya meslek sıralarını ifşa etmesi
- İşçinin yedi günden fazla hapisle cezalandırılacak ertelenemeyecek bir suç işlemesi
- İşçinin izin almaksızın ve mazeretsiz şekilde ardı ardına iki iş günü veya bir ayda iki kez tatil gününden sonraki iş günü veya ayda toplam üç iş günü işe gelmemesi
- İşçinin işini yapmaması
- İşçinin işi savsaklaması ve tehlikeye düşürmesi sonucunda iş yerindeki malzemeleri 30 günlük ücretinden fazla miktarda zarara uğratması
- İşçiyi bir haftadan fazla çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı sebebin ortaya çıkması
- Gözaltına alınan işçinin kanundaki bildirim sürelerinde haber vermemesi
Haklı nedenle iş sözleşmesini feshetme yetkisi yukarıda belirtilen şartlarda işveren tarafından kullanılabilmektedir. Bu hallerin haricinde yapılan fesihlerde haklı neden olmaması durumunda işe iade davası hakkı kullanılabilecektir. Tüm bu hakların kullanımı hususu güncel yargı içtihatları çerçevesinde dikkatlice yapılmalıdır. Adana avukat olarak dava açmayı düşünenlere tavsiyemiz alanında uzman iş davası avukatı ile çalışmalarıdır.
İşe İade Davası Açmak İstiyorum Nasıl İspat Edebilirim?
İş davalarında birçok konuda ispat yükü işverene aittir. Bundan dolayı işe iade isteyen işçinin sözleşmesinin haklı nedenle feshedilip edilmediğinin ispat yükü işverendedir.
İşe İade Davaları Ne Kadar Sürer?
İşe iade davaları basit yargılamaya tabi davalardandır. Bundan ötürü süreç diğer mahkemelerdeki davalardan bir nebzede olsa kısa sürmektedir. Ancak mahkemelerin iş yükü veya davalarda dinlenecek tanıklarda bu hususun uzamasına neden olabilmektedir. En kısa ve doğru yoldan hakkınızı kullanmak için mutlak bir iş davası avukatına danışmanız gerekmektedir.
İşe İade Davası Açtıktan Sonra Ne Olur? İşçinin Hakları Nelerdir? Dava sonucunda nasıl kararlar çıkabilir?
Öncelikle iş davası avukatına veya Adana avukatına danışılmadan yapılacak her türlü işlem haklarınızın tam olarak kullanılmasında mağduriyet doğurabilir. Avukat yardımı ile davanızı açtıktan sonra yargılama sonucunda İş kanununa göre mahkeme öncelikle iş güvencesi kapsamında olup olmadığınızı, geçerli bir fesih olup olmadığını, değerlendirerek davanın kabulüne veya reddine dair hüküm kuracaktır. Davanın kabulüne hüküm kurulup işe iadenize karar verildiğinde izlenmesi gereken birtakım işlemler sizi beklemektedir. Bunun için avukatınız vasıtasıyla hakkınızı kullanmanız yararlı olacaktır.
İşe İade Davasını Kazanırsam Ne Olur? İş Davasını Kazandıktan Sonra İşveren İşe Almayabilir mi? İşverenden hangi tazminatlar Talep Edilebilir?
İnsanların aklına takılan bu soruları da adana iş davası avukatı olarak cevaplayacak olursak özetle şöyle ifade etmeliyiz;
İşe iade davanızın kabulüne karar verildiğinde işçi işverene işe başlamak için 10 iş günü içerisinde başvuruda bulunmak zorundadır. Bu başvurunun süresinde yapılmaması veya ispatı mümkün yollarla yapılmaması durumunda işçi kazandığı haklı davasında haksız konuma düşebilmektedir. Bunun için iş davası avukatından destek alması lehine olacaktır.
İşçi dava açarken boşta geçirdiği süre için en çok 4 aylık ücreti tutarında tazminatını da talep edebilecek davanın kabulü sonucunda ise 4 aylık ücretine kadar olan tutarın işçiye ödenmesine hükmedilecektir.
İşveren ise işçinin başvurusu üzerine bir ay içerisinde işçiyi işe başlatmalıdır. Ancak kanuna göre bu bir zorunluluk değildir. Şöyle ki işçiyi işe geri almayan işveren işçiye en az 4 en fazla 6 aylık ücreti tutarında tazminat ödeyerek yükümlülüğünden kurtulabilecektir. Ancak yukarıda belirtilen boşta geçen süre tazminatı işçi işe geri başlasa bile işçiye ödenecektir.
İşe İade davası avukat ücreti ne kadardır?
Bu sorunun net bir cevabını verebilmek mümkün olmamakla beraber Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi altında kalmayacak şekilde somut olaya göre değerlendirmelidir. Bunun için Adana avukat veya iş davası avukatından bilgi alabilirsiniz.
İş davası avukatları ne yapar?
Adana avukat, Adana iş davası avukatları, Adana işe iade davası avukatları, Adana kıdem tazminatı avukatları ve tüm iş davası avukatlarının öncelikli amacı gündelik hayatta geçimini idame ettirmeye çalışan işçilerin haksız işveren muamelesi sonucu karşılaştıkları hukuksuzlukları gidermeye çalışmaktır. Detaylı bilgi için aşağıdaki iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşabilirsiniz.